Så ser du till att ditt tak blir fritt från mossa och påväxt – Del 2 - LA Takvård AB

Så ser du till att ditt tak blir fritt från mossa och påväxt – Del 2

Varför växer det då mer alger, lavar och mossa på svenska tak än vad det gjorde för 20-30 år sedan?

Anledning är bättre miljö. Det regn som faller är mindre surt idag och mängden tungmetaller och andra gifter har lyckligtvis minskat betydligt. Förr tog surt regn död på påväxten. Så är det inte idag.

De gamla beprövade ”huskurerna” mot påväxt fungerar inte längre. Ett knep var att spänna en koppartråd över taknocken. Surt regn fällde ut kopparjoner som ganska effektivt tog död på påväxten. Nuförtiden har vi inte lika stora problem med försurning så koppartrådsknepet ger inte alls samma verkan.

”Vad kan jag göra själv?” 

Du har egentligen fyra alternativ:

  1. Gör ingenting. Skjut upp problemet.
  2. Gör rent tak själv med genom att skrapa, borsta och högtrycksspola.
  3. Gör egen behandling av taket med olika påväxtbekämpande medel.
  4. Gör det klokare valet: Låt proffs ansvara för att ditt tak blir fritt från påväxt.

 
Låt oss gå igenom dina alternativ:

Alternativ nr 1: Gör ingenting. Skjut upp problemet. 

Låt taket vara som det är och håll tummarna att det dröjer många år innan problemet blir akut. Inte om det blir akut, utan när. Det här är egentligen inget alternativ. Du kommer att få stora besvär. Fler delar på huset än taket kommer att skadas. Att åtgärda och reparera kommer att bli dyrt och omständigt.

Alternativ nr 2: Gör rent tak själv med genom att skrapa, borsta och högtrycksspola.

Du tänker säkert ”Hur svårt kan det vara. Fram med högtryckstvätten och kör på!” Många  tänker likadant och kånkar upp högtryckstvätten på taket. Sprutar på med fullt tryck.

Problemet är bara att högtrycksstrålen inte biter ett dugg på påväxten eftersom den inte kommer åt lavens eller mossans rötter. Det ser fint ut för stunden men påväxten kommer tillbaka med förnyad kraft, eftersom du luckrar upp ytan på takpannorna som gör det gynnsammare för dem att växa.

VARNING: Högtrycksstrålen skadar takpannorna. Trycket blir för kraftigt!

Du luckrar upp pannornas impregnerande ytbeläggning. Det skydd som takpannorna har försetts med spolas bort på några sekunder. Motståndskraften mot påväxt försämras avsevärt.

Problemet är också att du trycker in vatten under takpannorna. Om undertaket inte ventileras tillräckligt kanske inte fukten hinner torkas ut till hösten och vintern. Risken är att undertak och läkt hålls fuktigt en längre tid. Det orsakar röta.

Du har samma problem om du tänker dig att skrapa/borsta bort påväxten. Du kommer inte år rötterna och ditt försök att göra rent skadar takpannornas ytskikt.

Det finns företag som tvättar tak med högtryckstvätt. De förespråkar ofta någon form av tillkommande ytbehandling som plåster på såren, då de vet att takpannorna skadas. Det är ett omständigt arbete och en onödig utgift. Säljargumentet blir ett rent tak direkt utan väntan. Men som du snart ska förstå finns det skonsammare och enklare sätt att få taket fritt från påväxt.

Så alternativ 1 och 2 är inget att tänka på. Båda alternativen slutar i takbyte som kostar dig stora pengar.

Håll utkik efter del 3 där jag berättar två bättre alternativ för dig att sköta om taket.

leo2

– Leo Juujärvi, takvårdsexpert

 

Om du klickar igång vår nya video så kan du efter 1:36 minuter se hur jag visar fenomenet med vatten som ”rinner över och bakom” takpannan. Resultatet blir fuktskador på läkt och undertak som har svårt att torka ut.

 

Så ser du till att ditt tak blir fritt från mossa och påväxt – Del 1