Så ser du till att ditt tak blir fritt från mossa och påväxt – Del 3 - LA Takvård AB

Så ser du till att ditt tak blir fritt från mossa och påväxt – Del 3

 
I del 2 läste du att alternativ nr 1 (gör ingenting, skjut upp problemet) och alternativ nr 2 (gör rent taket själv med genom att skrapa, borsta och högtrycksspola) inte är ett hållbart sätt att ta hand om taket på bästa sätt.

Vad är då en bättre lösning? Den enda fungerande åtgärden är att försämra livsbetingelserna för påväxten. All växtlighet behöver tre saker för att frodas:

Solljus + Vatten + Näring = Växtlighet

Det känner du igen. Det är grundläggande fotosyntes: Solljus, vatten, näring. Tar du bort en av dessa överlever inga växter. Solljuset kan du inte hindra. Vattentillförsel kan du inte hindra. Det du kan hindra är näringstillförseln.

Det finns idag kemiska medel som försämrar påväxtens näringsupptag. De flesta medel är biologiskt nedbrytbara och ofarliga för människor och djur så länge de handskas med försiktighet.

Då funkar det så här enkelt:

  1. Påväxten dör och förmultnar när den blir utan näring.
  2. Efter någon månad löses den upp och sköljs bort av regn.
 
En stor fördel är ju att du inte orsakar onödiga skador på taket. Du behåller takpannorna i bästa skick också efter behandling.

Så egentligen har du bara alternativ 3 och 4 kvar  om du är rädd om ditt tak.

Alternativ nr 3: Gör egen behandling av taket med olika påväxtbekämpande medel.

Det saluförs många olika sorters mossbekämpningsmedel i vanliga butiker. Några är mer verksamma än andra. Vissa medel är mer miljövänliga. Det är inte alldeles enkelt att välja rätt.

Men det är inte medlets effektivitet eller kostnaden som borde bekymra dig mest.

Om du inte är van vid att klättra omkring på tak så avråder jag dig bestämt. Ta olycksrisken på allvar. På mindre än en halv sekund har du tappat balansen. Även om du har ett lägre enplanshus blir fallet högt.

Vid behandling ska du först peta loss större mossklumpar. Mossan hamnar här och var på taket och ska sedan sopas ner. Även torra mossklumpar är vanskliga att trampa på. De smular samman och rullar ihop under skorna.

Om du tvunget tänker ta dig upp på taket så se åtminstone till att sätta fast dig en sele och ordna med ett rejält rep som du sätter fast i något som håller.

Även om man vill eller tror sig kunna så är det bra att tänka efter före och göra en avvägd bedömning av riskerna. Liv och hälsa är alltid viktigare än pengar som kan sparas.

I del 4 får du klara besked om hur du ser till att ge ditt tak en professionell behandling.

leo2

– Leo Juujärvi, takvårdsexpert

Så ser du till att ditt tak blir fritt från mossa och påväxt – Del 1Del 2